Як зареєструвати громадську спілку?

Як зареєструвати громадську спілку?

 

Якщо дуже уважно прочитати Закон України «Про громадські об’єднання», можна помітити, що громадське об'єднання можна створити у двох організаційно-правових формах: як громадську організацію або громадську спілку.

 

Перша досить звична, і таких в країні більше 70 тисяч. Друга, менш відома і для багатьох незрозуміла. Команда проекту USAID «Громадяни в дії» вирішила розповісти, що таке громадська спілка, навіщо вона потрібна та які особливості її реєстрації в порівнянні з громадською організацією.

 

Відповідає на запитання консультантка гарячої лінії з питань реєстрації громадських та благодійних організацій Наталя Повтарь.

 

Що таке громадська спілка і навіщо вона потрібна?

 

Законодавством передбачено два можливих варіанти громадських об’єднань: громадська організація та громадська спілка. Ключова відмінність в тому, що засновниками і членами громадської організації можуть бути тільки фізичні особи, тобто живі люди. І тільки фізичні особи можуть бути засновниками громадської організації. А от засновниками громадської спілки можуть бути тільки юридичні особи. Це можуть бути інші громадські чи благодійні організації, чи бізнес-компанії. Фактично, засновниками громадської спілки можуть бути будь-які юридичні особи приватного права, крім тих, єдиним засновником яких є одна й та сама людина. Фізичні особи можуть бути членами громадської спілки.

 

Довідково: органи державної влади, місцевого самоврядування, комунальні і державні підприємства, а також ФОПине можуть бути засновниками та членами громадської спілки. ФОПи не є юридичними особами і теж не можуть засновувати громадські спілки, але можуть ставати їх членами як фізичні особи.

 

Навіщо взагалі потрібні громадські спілки?

 

Часто громадські спілки реєструють різні галузеві асоціації та громадські коаліції. Також в спілки можуть об’єднуватись підприємці, щоб спільно захищати свої інтереси чи розвивати громаду. Ще варіант коли кілька організації створюють громадську спілку, під новий напрямок діяльності. Наприклад, для соціального підприємництва.

 

З чого треба почати реєстрацію громадської спілки?

 

Перш за все, потрібно перевірити в Єдиному державному реєстрі чи вільною є назва, яку ви обрали для своєї спілки. Не можна щоб з такою самою власною назвою були зареєстровані не лише громадські спілки, а й громадські організації.

 

Проте не є перешкодою для державної реєстрації, якщо таку саму назву мають благодійні організації чи інші юридичні особи.

 

Як виглядає статут громадської спілки?

 

Особливих відмінностей від статуту громадської організації немає. Крім одного моменту – в статуті громадської спілки в частині про членство мають бути прописані порядок набуття та припинення членства як для юридичних так і для фізичних осіб.

 

Загалом, для реєстрації громадської спілки можна використовувати типовий статут, який був розроблений експертами нашого проекту і затверджений Міністерством юстиції, з коригуваннями в частині членства.

 

Як виглядають установчі збори громадської спілки? Хто на них має прийти?

 

Учасниками установчих зборів є живі люди, кожен з яких представляє юридичну особу, яка є засновником громадської спілки. Це може бути або керівник юридичної особи, або уповноважена особа, яка має офіційну довіреність представляти юридичну особу на цих зборах.

 

Довідково: якщо в статуті юридичної особи не передбачено іншого, то за замовчуванням таку довіреність видає керівник організацій ( той хто зазначений в державному реєстрі).

 

Які відмінності в пакеті документів, що потрібно подавати для реєстрації?

 

Крім звичного набору документів потрібно також подати оригінали довіреностей на кожну уповноважену особу, яка представляла юридичну особу-засновника.

 

Також є відмінності в заповнені документів.

 

Реєстр учасників установчих зборів має містити: повне найменування юридичної особи, ідентифікаційний код (ЄДРПОУ), юридичну адресу, ПІБ керівника, або особи, яка уповноважена брати участь в установчих зборах, підпис керівника чи уповноваженої особи. Також, на утановчих зборах крім представників юридичних осіб-засновників можуть бути присутні й інші запрошені фізичні особи (юристи, консультанти, майбутні члени , тощо).

 

Можна до Реєстру учасників окремою таблицею внести і їх, із зазначенням: ПІБ особи, дати народження, а для іноземців та осіб без громадянства також даних національного паспорта або документа, що його замінює та підпису особиВони не будуть вважатись засновниками, і не будуть відображатись в Єдиному державному реєстрі. Однак, запрошена особа може бути визначена особою уповноваженою на подання документів для державної реєстрації.

 

При заповненні заяви на державну реєстрацію (Форма 1), поля щодо відомостей про засновників заповнюються саме даними юридичної особи, а не керівника чи уповноваженої особи.

 

Довідково: Є відмінності у вікових обмеженнях – членом громадської організації можна бути з 14 років, а от громадської спілки тільки з 18 років.

 

Чи є якісь відмінності в подачі документів на реєстрацію?

 

Немає. Проте варто пам’ятати що подавати документи на реєстрацію має людина, яка була присутньою на зборах, та є особою уповноваженою на подачу документів для державної реєстрації відповідно до протоколу установчих зборів.

 

Які можуть виникати проблеми з практичного досвіду?

 

Досить розповсюдженою є проблема, коли одна і та ж людина на установчих зборах представляє одразу дві юридичні особи-засновниці– одну як керівник, а іншу як уповноважена особа по довіреності. Тоді треба уважно заповнювати документи, щоб правильно вказати кількість засновників та їх дані.

 

Також бували випадки, коли державні реєстратори для перестраховки хотіли отримати протокол засідання керівних органів юридичної особи-засновника, де було б ухвалене рішення про створення громадської спілки. Наявність такого рішення серед пакету документів, які подаються для державної реєстрації, не передбачена законодавством, і якщо в статуті юридичної особи не передбачено іншого, то вважається, що керівник організації може одноосібно ухвалювати рішення чи буде організація засновувати або ж вступати в громадську спілку.

 

Чи можна провести установчі збори онлайн?

 

Теоретично так. Проте для державної реєстрації треба подати протокол з «живими» підписами учасників установчих зборів. Законодавчо ж, процедура проведення установчих зборів он-лайн не закріплена.

 

Які можуть бути інші обмеження щодо громадських спілок?

 

Дуже важливим моментом щодо створення громадської спілки є питання майна і ресурсів спілки, якщо вона матиме ознаку неприбутковості. Якщо засновники передадуть на баланс спілки майно чи ресурси, то Згідно Податкового кодексу, його не можна буде отримати назад.. Навіть у випадку ліквідації, все майно можна буде передати тільки іншій громадській спілці, -громадські організації - не можна., адже це інша організаційно-правова форма.

 


 

Зверніть увагу. Крім перерахованих відмінностей реєстрація громадської спілки відбувається за тими ж правилами, що і реєстрація громадської організації, і про це можна прочитати в статті за посиланням.