Індекс демократичності міст 2018 рік

Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень, в рамках проекту USAID «Громадяни в дії» оцінили демократичність процедур місцевих рад, в яких прописані можливості жителів впливати на процес ухвалення рішень.

 

Лідерами демократичності у 2018 році стали:

 

1. Чернівці – 90%.

2. Київ – 76%.

3. Хмельницький – 75%.

4. Львів – 70%.

5. Краматорськ – 66%.

 

 

Найнижчі показники демократичності виявились у Харкова (38%) та Житомира (29%).

Загальна середня якість місцевої демократії в 2018 році в обласних центрах – 55 %.

 imgonline com ua Compressed Fka6d8aIvFRl

Експерти відмітили, що за останні два роки значна кількість міських рад розширила можливості для жителів управляти своїми містами. Покращення ситуації досягнуто за рахунок запуску в містах нових інструментів місцевої демократії – бюджетів участі та електронних петицій.

 

Так за два роки , 21 місто запустило бюджет участі, і ще 15 – е-петиції. Лише 4 міста запустило місцеві ініціативи, і 3 – громадські слухання.

 

Також відмічається загальний тренд на підвищення прозорості та підзвітності місцевого самоврядування громаді: покращились положення про звітування міського голови та депутатів(7 міст), положення про депутатські комісії (5 міст), а також регламент міської ради (7 міст).

 

Дивитись відео презентації Індексу демократичності міст.

Читати короткий звіт за результатами дослідження.

Читати повний звіт за результатами дослідження.

Дивитись інфографіки по містам.

Дивитись детальний звіт по містам.

 

Загалом експерти проаналізували більше 300 рішень місцевих рад, і відмітили, що в 70 них протягом останніх 2 років вносились позитивні зміни, які розширюють можливості жителів впливати на процеси управління містом.

 

В порівнянні з 2016 роком, загальний середній рівень демократичності українських міст зріс на 17%. Найбільший прогрес зробили міські ради Києва, Львова, Хмельницького та Рівного.

 

В той же час, в окремих містах лишаються штучні бар’єри, які роблять майже неможливим скористатись інструментами місцевої демократії.

 

Так, для ініціювання громадських слухань в Чернігові потрібно зібрати 3000 підписів жителів (рекомендація – не більше 50), а щоб подати місцеву ініціативу в Кропивницькому – 19 000 підписів ( рекомендація – не більше 250).

 

Найгіршим врегульованою інструментами є загальні збори громадян (31%) та регламент виконавчого комітету міської ради (28%).

 

Найкраще демократичне регулювання в нових інструментів місцевої демократії: електронна петиція (94%) та бюджет участі (85%).

 

 

ДОВІДКОВО:

 

У процесі підготовки дослідження «Індекс демократичності міст - 2018» було проаналізовано 12 рішень міських рад, які регулюють механізми залучення громадян в управлінні своїм містом під час прийняття рішення, а також забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування:

 

 

1.  Статут територіальної громади

2.  Місцеві ініціативи

3.  Громадські слухання

4.  Громадська експертиза

5.  Звітування міських голів та депутатів міських рад

6.  Загальні збори громадян за місцем проживання

7.  Електронні петиції

8.  Консультації з громадськістю

9.  Громадський бюджет

10. Регламенти виконавчих комітетів міських рад

11. Регламенти міських рад

12. Положення про постійні депутатські комісії

 

 

В рамках дослідження охоплено 24 обласних центри.

Дослідження проводилось в травні-серпень 2018 року.

Експерти проекту: Максим Лукінюк, Тарас Случик, Іванна Фединчик, Микола Яцков та Максим Лациба.