Індекс сталості ОГС. Регіон - Євразія.

FHI 360 представляє 21-ше видання Індексу сталості розвитку ОГС (CSOSI) у Центральній та Східній Європі та Євразії.

Регіональний звіт по Євразії (англійською)

Регіональний звіт по Україні (українською)

Відповідно до Звіту щодо Індексу сталості розвитку ОГС-2017 у Центральній та Східній Європі та Євразії, п'ять країн – Азербайджан, Угорщина, Латвія, Польща та Румунія – показали загальне зниження сталості, в той час як шість країн – Албанія, Вірменія, Молдова, Росія, Словенія та Україна – демонструють покращення ситуації у секторі ОГС.

Дванадцять із 24 країн, охоплених Індексом сталості розвитку ОГС (CSOSI) в Центральній та Східній Європі та Євразії, показали регрес у нормативно-правовому регулюванні сектору ОГС в 2017 році, хоча рівень сталості ОГС все ще суттєво варіюється в різних країнах регіону. Хоча звуження простору для громадянського суспільства було добре документоване в кількох останніх випусках Індексу CSOSI, у 2017 році уряди різних країн посилили контроль над сектором ОГС, причому до цього кола увійшли не тільки країни, які тривалий час перебувають під владою репресивних режимів, але й держави, що давно є членами Європейського Союзу. Крім цього, повідомляється, що у 10 країнах погіршився вимір Індексу, який стосується публічного іміджу ОГС, що відображає дедалі негативнішу риторику урядів та проурядових ЗМІ щодо ОГС, зокрема тих, які критично висловлюються про уряд. Покращення секторальної інфраструктури, про яке повідомляється у багатьох країнах, є чи не єдиною "світлою плямою" в результатах дослідження, адже більш ніж третина країн регіону, охоплених Індексом, повідомляє про покращення цього виміру; водночас проблемою залишається залежність від фінансування з боку іноземних донорів.

Регіональний звіт Індексу сталості розвитку ОГС (CSOSI) для Центральної та Східної Європи та Євразії, створений Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) у партнерстві з FHI 360, Міжнародним центром неприбуткового права (ICNL), та організацією-виконавчим партнером у кожній країні, що бере участь в дослідженні, оцінює стан сектору ОГС в 24 країнах регіону. Цьогорічний випуск охоплює зміни, що відбулися протягом 2017 календарного року. На 21-й рік свого існування Індекс CSOSI досліджує загальну сталість сектору ОГС за сімома конкретними вимірами сталості: нормативно-правове середовище, організаційна спроможність, фінансова життєстійкість, адвокація, надання послуг, секторальна інфраструктура та публічний імідж. Регіональний звіт включає бали для кожної країни, а також пояснення тенденцій та змін в кожній країні та по регіону в цілому.

Український незалежний центр політичних досліджень провів дослідження Індексу сталості розвитку ОГС (CSOSI) у партнерстві з FHI 360 для України.