Звітування мерів та депутатів

Звітування міського голови та депутатів

 

Депутати місцевої ради повинні проводити звітування про свою діяльність перед громадянами на відкритих зустрічах, розробляти звіти та публікувати їх на офіційному веб-сайті органу влади, місцевих ЗМІ

Міський голова повинен проводити відкриті зустрічі з громадянами, на яких звітувати про свою діяльність.

Правова підстава: міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами – ч.7 ст.42 ЗУ «Місцеве самоврядування в Україні»

Депутат місцевої ради не рідше одного разу на рік зобов’язаний звітувати про свою роботу – ч.1 ст.16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»

Як користуватись:

Вимагати від міського голови – щорічно проводити публічне звітування перед громадянами на відкритих зустрічах.

Вимагати від депутатів – системно проводити зустрічі з громадянами та звітувати про свою роботу (подані та прийняті рішення, хід їх виконання; про активність у обговоренні та підтримці проектів рішень; про проведені зустрічі з виборцями; про надіслані депутатські запити та звернення; про використання коштів з депутатського фонду тощо).

Завантажити типове положення про порядок звітування міського голови та депутатів

Еталон якості:

  • Міська рада приняла локальний акт про звітування міського голови та депутатів міських рад
  • Встановлено чіткі терміни проведення звітування
  • Спосіб звітування є публічний захід перед територіальною громадою, депутатами міської ради, журналістами
  • Оголошення оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради, у якому зазначається: час, місце, термін проведення звітування
  • Предмет звітування міського голови:

-       про виконання передвиборної програми;

-       досягнуті результати;

-       виконання бюджету

  • Предмет звітування депутата міської ради:

-       проблеми, вирішення яких займався депутат;

-       присутність на пленарних засіданнях та засіданнях постійних комісій; про роботу депутата з виборцями

  • Звіт міського голови та депутатів міської рад оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради

Протягом 2021-2022 років експертами «Українського незалежного центру політичних досліджень» в рамках реалізації проекту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» разом з експертним середовищем та народними депутатами було розроблено, зареєстровано в Верховній Раді України законопроект №7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування».

Законопроектом пропонується удосконалити правове середовище регулювання механізмів демократії участі та забезпечити участь жителів у місцевому самоврядуванні, включити внутрішньо переміщених осіб в життя громад, в яких вони на зараз проживають, а також покращуються процедури звітування голови та депутатів ради. Проект закону спрямований на модернізацію чинного законодавства через впровадження існуючих прогресивних практик громадської участі.

Також хочемо звернути увагу, що наприклад запропоновані законопроєктом зміни до статті 42 та 75 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та до статті 16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», більш чітко деталізують процедуру звітування голови ради та місцевих депутатів перед жителями.

А ще раніше в 2018 році в рамках проекту «Громадяни в Дії» експерти Центру проаналізували правове регулювання механізмів громадської участі у виробленні владних рішень в рамках дослідження "Індекс демократичності міст 2018 року". Результати дослідження стали хорошим практичним фундаментом, який ліг в основу вищезгаданого законопроекту №7283.

Хоча за цей час, деякі результати досліджень вже нерелевантні. Свої показники покращили такі міста, як Тернопіль, Житомир, Херсон та інші. Але по своїй суті дослідження не втратило актуальності і є хорошим дороговказом, яким чином необхідно рухатися для продовження розвитку місцевої демократії в своїй громаді.

У результаті проведеного дослідження варто відзначити й позитивні приклади щодо звітування голів громад та депутатів міських рад. Мова йде про такі міста як Краматорськ, Львів та Чернівці, Івано-Франківськ. В цих містах врегульовано питання звітування депутатів ради та міського голови. Встановлена норма про завчасне інформування громадян про час і місце проведення звітування, визначено спосіб та предмет звітування. Звіти також оприлюднюються на офіційному веб-сайті ради. У місті Чернівці прийнято окреме Положення про звітування чернівецького міського голови, постійних комісій міської ради та депутатів міської ради, у якому чітко зазначено спосіб, форму, предмет звітування, врегульовано питання оприлюднення оголошення про звітування та самих звітів.